Dommeren som scenograf

Alle, der har været til et møde, på et kursus eller til en konference ved, at det har betydning for forløbet af mødet, kurset eller konferencen, hvordan man sidder i lokalet.

Det gælder også i retten, og derfor skal jeg som dommer jævnligt tænke igennem, hvordan de personer, der kommer i retten, skal placeres i retssalen. Nogle gange kan jeg endda være nødt til at ændre placeringen undervejs eller bede folk om helt at forlade retssalen.

Placering i retssalen

Placering i retssalen

I Retten i Glostrup sidder anklageren normalt ved et bord placeret nedenfor dommerskranken til venstre, mens forsvareren sidder ved et bord placeret nedenfor dommerskranken til højre (set fra dommerens plads). Den tiltalte sidder ved et mindre bord midt i retssalen, når sagen starter, og når den tiltalte afgiver forklaring. I øvrigt sidder den tiltalte ved siden af sin forsvarer.

Ofte, men ikke altid, har enten anklageren eller forsvareren på forhånd givet mig besked om, at der er særlige forhold i sagen, der gør, at det er nødvendigt at overveje sagens “scenografi”, men har jeg ikke fået besked på forhånd, ja så må jeg improvisere på grundlag af den viden, jeg får i situationen og den erfaring, jeg har fra tidligere sager.

Et typisk eksempel på sager, hvor det er nødvendigt at overveje placeringen af de mødende, er sager med flere tiltalte. I disse sager er det ofte vigtigt at sikre, at de tiltalte ikke kan hviske sammen under hovedforhandlingen. Det forekommer desuden jævnligt, at der er opstået et fjendskab mellem de tiltalte, der gør det nødvendigt at sikre en vis afstand mellem dem. Hvis det er vigtigt, at to tiltalte ikke sidder ved siden af hinanden, gør man typisk sådan, at man placerer begge forsvarerne mellem dem, men af og til kan det være nødvendigt at sikre en større afstand, og så må man i samarbejde med anklageren, forsvarerne og eventuelt politiet udtænke en anden løsning.

Hvis tiltalte er psykisk syg, skal det aftales med forsvareren, om tiltalte kan sidde alene midt i salen, eller om det vil være bedre, at han eller hun sidder ved siden af sin forsvarer under hele sagen. Nogle gange kan den tiltalte eller et vidne have en ledsager med, som skal have lov til at sidde sammen med vedkommende.

Hvis der skal tolkes under sagen, skal tolken placeres på en måde, så alle kan høre tolken og således, at tolken er i stand til både at hjælpe retten og den person, der taler et fremmedsprog.

Endelig kan der være tilhørere, hvis placering i retssalen skal overvejes. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis der er tale om større grupper af tilhørere, hvis der er tale om forskellige grupperinger, der er mødt som “støtte” for den forurettede eller for en af de tiltalte, eller hvis tilhørerne forsøger at komme i kontakt med den tiltalte eller vidner under sagen eller at benytte deres mobiltelefoner i retten (det er forbudt).

Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.