Dommer på eventyr

Esbjerg var min barndoms storby. Porten til Fanø og England, men også byen, som kunne nås i bil eller med tog på en eftermiddag, og hvor man kunne få det tøj, de bøger, den musik og meget andet, som man ikke kunne få i den lille by, hvor jeg er vokset op, eller gå til koncert eller i biografen og se filmene, mens de endnu var nye.

Det var derfor ikke svært for mig at sige ja, da jeg for nogen tid siden blev spurgt, om jeg ville vikariere som dommer ved Retten i Esbjerg fra den 15. marts til den 15. september i år, særligt ikke fordi jeg også professionelt havde kendskab til arbejdet ved Retten i Esbjerg, da jeg som dommerfuldmægtig i Vestre Landsret tilbage i 1999 havde været på flere tjenesterejser til Vestre Landsrets bitingsted i Esbjerg for at deltage i behandlingen af ankesager der.

Læs resten
Udgivet i Blogindlæg | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Forsvar for den mundtlige retspleje

For nogle år siden havde jeg en sag om en ansat, der var kommet meget alvorligt til skade under sit arbejde. Han havde fået erstatning fra arbejdsskadesikringen, men krævede nu også erstatning fra sin arbejdsgiver, fordi arbejdsgiveren ikke havde sørget for den nødvendige sikkerhed under arbejdet. Arbejdsgiveren afviste kravet og fastholdt under hele sagen, at sikkerheden på arbejdspladsen var i orden, men at den ansatte havde været uforsigtig og klodset under udførelsen af sit arbejde.

Læs resten
Udgivet i Blogindlæg | Tagget , , , , , , | 1 kommentar

Dommer og specialist

Som byretsdommer i Danmark er man først og fremmest specialist i at behandle retssager. Efter min opfattelse har det mange store fordele.

Det bidrager nemlig til at sikre, at alle dommere løbende får og til stadighed har en bred juridisk, samfundsmæssig og menneskelig indsigt og erfaring, der gør dommerne i stand til at træffe afgørelser, som både er rigtige og hensigtsmæssige, uanset om sagen vedrører et emne, den enkelte dommer tidligere har beskæftiget sig med, eller et spørgsmål, som måske aldrig før har været behandlet i forbindelse med en retssag.

 

Læs resten
Udgivet i Blogindlæg, Ikke kategoriseret | Tagget , , , , , , , | Skriv en kommentar

Som dommer altid menneske

Sådan lyder det kraftfulde valgsprog, som højesteretssagfører C.B. Henriques valgte, da han i 1955 blev udnævnt til storkorsridder af Dannebrogsordenen. Alle storkorsriddere bliver bedt om at vælge et valgsprog, Valgsproget bliver malet på et våbenskjold, som bliver hængt op i Ridderkapellet i Frederiksborg Slotskirke i Hillerød. På C.B. Henriques’ våbenskjold ses desuden Justitias sværd og noget, som meget vel kunne være en lovbog.

Læs resten
Udgivet i Blogindlæg | Tagget , , , , , | 2 kommentarer

Ude og hjemme

Det er ikke alle danske dommere, der ligesom mig er ansat ved Danmarks Domstole og udnævnt af dronningen efter indstilling fra det danske Dommerudnævnelsesråd. Der er således også danske dommere ved en række internationale domstole.

Den vigtigste internationale domstol for os her i Danmark er uden tvivl EU-domstolen i Luxembourg. EU-domstolens opgave er ”at værne om lov og ret ved fortolkningen og anvendelsen af traktaterne”. EU-domstolen behandler i den forbindelse sager om blandt andet lovligheden af retsakter udstedt af EU’s institutioner, medlemsstaternes opfyldelse af deres forpligtelser i henhold til traktaterne og fortolkning af EU-retten.

Læs resten
Udgivet i Blogindlæg | Tagget , , , , , | Skriv en kommentar

Med barnet i centrum

For tiden bruger jeg en væsentlig del af min arbejdstid på at behandle sager om børn. Det skyldes dels, at jeg er faglig koordinator for arbejdet i Familieretten ved Retten på Frederiksberg, dels at jeg er medlem af Børn- og Ungeudvalget i både Frederiksberg og Københavns kommune.

Familieretten er den afdeling i retten, som er ansvarlig for at behandle blandt andet sager om forældremyndighed, børns bopæl og samvær mellem børn og den af forældrene, de ikke bor hos.

Læs resten
Udgivet i Blogindlæg | Tagget , , , , , | Skriv en kommentar

Grundlovsdag

Grundlovsdag er altid værd at fejre. Det gælder også i år. Ligesom andre mærkedage giver også grundlovsdag nemlig anledning til eftertanke. Hvad står der egentlig i loven over alle love, grundloven, og hvad betyder det for mig i min hverdag, er spørgsmål, som det altid er værd at tænke nærmere over som dommer.

Som dommer er der navnlig to bestemmelser i grundloven, som betyder noget i hverdagen.

Den ene bestemmelse er § 3, hvoraf det følger, at den dømmende magt er hos domstolene. Det følger altså af grundloven, at jeg ikke som dommer kan bede en anden om at træffe afgørelse i en kedelig eller besværlig civil sag eller straffesag, eller i øvrigt afvise at løse en opgave, som er henlagt til domstolene.

Læs resten
Udgivet i Blogindlæg | Tagget , , , , , | Skriv en kommentar

På vej tilbage

covid-19-1Siden den 13. marts 2020 har jeg, som så mange andre, arbejdet hjemmefra i videst muligt omfang og desuden afviklet ferie. Nu er jeg heldigvis på vej tilbage mod en mere normal hverdag som dommer.

Retterne har på intet tidspunkt været lukkede, men hidtil har der under coronakrisen ikke været afholdt retsmøder med fysisk fremmøde bortset fra, når det var strengt nødvendigt som for eksempel i forbindelse med grundlovsforhør.

Afholdelse af telefoniske retsmøder og sagsbehandling på skriftligt grundlag er fortsat stort set som normalt. Det betyder, at blandt andet forberedelsen af civile retssager og udlevering af dødsboer under coronakrisen har kunnet ske omtrent som sædvanlig.

Reduktionen i antallet af retsmøder med fysisk fremmøde har imidlertid betydet, at behandlingen af mange retssager er blevet udsat, og dermed at de involverede parter ikke har kunnet få en afklaring af deres situation. Læs resten

Udgivet i Blogindlæg, Ikke kategoriseret | Tagget , , , , , | Skriv en kommentar

Hjemmearbejde

IMG_4564Som mange andre arbejder jeg også for tiden hjemmefra i det omfang, det kan lade sig gøre.

Jeg deltager kun i møder, hvis det er strengt nødvendigt, og efter at det har været nøje overvejet, hvor mange deltagere, der skal være i mødet, og om nogle af mødedeltagerne kan møde telefonisk eller via en videoforbindelse. Læs resten

Udgivet i Blogindlæg, Ikke kategoriseret | Tagget , , , , , , , | 1 kommentar

Den fri bevisbedømmelse

800px-Finger_Print_Zoom_01_(203533182)Hvordan beviser man, at noget er sket eller forholder sig på en bestemt måde? Det er det spørgsmål, som enhver advokat eller anklager må stille sig selv, inden han eller hun indbringer en sag for retten. Svaret er ikke givet på forhånd, for i Danmark gælder princippet om den fri bevisbedømmelse, og der findes derfor stort set ingen regler eller love om, hvordan man beviser noget under en retssag. Læs resten

Udgivet i Blogindlæg | Tagget , , , , , , , , , | 1 kommentar