Danmarks Domstole

Danmarks Domstole består af 24 byretter, Tinglysningsretten, Sø- og Handelsretten, Østre og Vestre landsret samt Højesteret.

Desuden omfatter organisationen Procesbevillingsnævnet og Domstolsstyrelsen.

Du kan se en oversigt over byretterne her.

Byretterne behandler civile sager og straffesager i 1. instans. Desuden behandler byretterne fogedsager, sager om skifte af dødsboer m.v. og sager om konkurs og gældssanering.

Tinglysningsretten behandler sager om tinglysning.

Sø- og Handelsretten behandler alle sager om konkurs og gældssanering i Københavnsområdet, Desuden behandler Sø- og Handelsretten en række særlige civile sager, for eksempel sager om patenter og varemærker og sager vedrørende markedsføringsloven eller konkurrencelovgivningen.

Landsretterne behandler ankesager fra byretterne, Tinglysningsretten og Sø- og Handelsretten. Desuden behandler landsretterne et mindre antal civile sager i 1. instans.

Højesteret behandler ankesager fra landsretterne og fra Sø- og Handelsretten. Det er kun sager, der er principielle, der kan behandles i Højesteret. Derfor kræver det en særlig tilladelse, hvis en sag skal behandles i Højesteret.

Der var i 2022 i alt omkring 375 udnævnte dommere i Danmark. Heraf omkring 255 byretsdommere, 95 landsdommere og 16 højesteretsdommere. I tillæg til de udnævnte dommere er der en række dommere, der kun er ansat midlertidigt. Det er for eksempel jurister, der er ansat i en uddannelsesstilling i en af landsretterne eller jurister, der er ansat som vikar for en dommer, der er sygemeldt eller har orlov. Desuden var der i 2022 omkring 250 dommerfuldmægtige, det vil sige jurister, der ikke er dommere. Dommerfuldmægtige arbejder typisk i fogedretten eller skifteretten, men der er også ansat dommerfuldmægtige i landsretterne og i Højesteret.

Udover dommerne var der i 2022 ansat omkring 1.400 andre medarbejdere ved retterne. Størstedelen af disse var kontormedarbejdere, men gruppen omfatter også for eksempel vagter. Hvis man skal møde i fogedretten eller skifteretten, kan det godt være en kontormedarbejder, der behandler sagen. Så længe, der ikke er uenighed mellem parterne, behøver det nemlig ikke være en jurist, der behandler sager i fogedretten og skifteretten.

I 2022, afsluttede byretterne 43.111 civile sager og 216.947 straffesager.

Du kan finde flere oplysninger om Danmarks Domstole her.