Dommerens pligter

Som jeg tidligere har skrevet, er jeg som dommer uafhængig i mit arbejde og skal alene rette mig efter loven. Præsidenten for retten, hvor jeg er dommer, kan ikke bestemme, hvordan jeg skal afgøre mine sager, og før jeg bliver 70, kan jeg kun afskediges af Den Særlige Klageret efter en særlig procedure.

Dommerens pligterDet betyder imidlertid ikke, at jeg kan gøre, som jeg vil hverken på mit arbejde eller i min fritid, for en af de pligter, jeg har, er både på mit arbejde og i min fritid at opføre mig ordentligt. Det skrev jeg under på, og det står i det ansættelsesbrev, jeg fik, da jeg blev dommer. Desuden følger det af tjenestemandslovens § 10, der lyder sådan: ”Tjenestemanden skal samvittighedsfuldt overholde de regler, der gælder for hans stilling, og såvel i som uden for tjenesten vise sig værdig til den agtelse og tillid, som stillingen kræver.”

Reglen om, at man såvel i som uden for tjenesten skal vise sig værdig til den agtelse og tillid, som stillingen kræver, kaldes også dekorumkravet, og det er faktisk en regel, jeg tit tænker over i min hverdag. Det er således vigtigt for mig at overholde dekorumkravet, og for eksempel da jeg startede siden her, havde jeg mange overvejelser om, hvordan den skulle se ud, og hvad jeg kunne tillade mig at skrive. Også når jeg færdes på de sociale medier, tænker jeg meget over, hvad jeg skriver, hvem jeg er ”ven” med og hvilke billeder, jeg slår op. Som de fleste andre er jeg optaget af mit arbejde og har en del oplevelser, der på den ene eller den anden måde sætter tankerne i gang, og som jeg gerne vil dele og reflektere over sammen med andre, men som regel må jeg lade være, fordi jeg ikke kan beskrive konkrete situationer uden at komme til at fortælle detaljer fra mit arbejde, som jeg enten har tavshedspligt om, eller som det ikke vil være passende at viderebringe. Jeg kommenterer heller ikke udfaldet af konkrete sager eller andres mening om det, medmindre jeg kan bidrage med afklaring af faktuelle misforståelser. Desuden er jeg meget forsigtig med at udtale mig om mit politiske ståsted.

Dekorumkravet har også betydning for mit sociale liv i øvrigt. For hvor jeg går i byen, for hvordan jeg klæder mig, og for hvad jeg taler om og med hvem? Det går ikke, hvis jeg hver weekend ses sejlende beruset på den lokale beverding, eller hvis jeg går ud at spise med nogle kolleger, og vi højlydt sidder og taler om den sag, vi har haft i retten i dag.

Dommere er nok også mere omhyggelig end de fleste med at undgå at køre for stærkt og med i det hele taget at overholde færdselsreglerne. Man bliver ikke afskediget som dommer, fordi man får en bøde for en mindre hastighedsoverskridelse eller for at have parkeret ulovligt eller kørt på cykel mod ensretningen, men kører man spirituskørsel eller begår kriminalitet i øvrigt, så bliver der parallelt med straffesagen rejst en afskedigelsessag ved Den Særlige Klageret. Det siger sig selv, at dommeren først kan afskediges, når straffesagen mod dommeren er endeligt afgjort, men det siger også sig selv, at det kan være nødvendigt, at dommeren ophører med at fungere som dommer før det, og derfor kan Den Særlige Klageret også suspendere dommeren, allerede når straffesagen bliver rejst. Heldigvis er sager ved Den Særlige Klageret om afskedigelse af dommere meget sjældne. I de seneste 60 år har der således kun været to sager, en i 1954 og en i 2005.

Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.