Med kors og bånd og stjerner på

I dag er det på tide at finde sit pæneste tøj frem, sine hvide handsker og sin orden – hvis man har sådan en – for i dag er dagen, hvor man som dommer har mulighed for at gå til nytårskur på Christiansborg og ønske Dronningen, Prinsgemalen, Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary et godt nytår.

Det kan lyde som spild af tid, men det synes jeg ikke, det er.

Traditionen med nytårskure går langt tilbage, men det var først efter 1. verdenskrig hoffet begyndte at afholde nytårskur over flere dage. I dag holder Dronningen nytårstaffel og -kur over tre dage. Den første dag inviteres regeringen, landets øverste embedsmænd og Hoffets ledelse til taffel på Amalienborg. Den anden dag inviteres Højesteret samt Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps til kur på Amalienborg, mens det diplomatiske korps inviteres til kur på Christiansborg. Den tredje dag inviteres officerer fra forsvaret og beredskabsstyrelsen, 1., 2. og 3. rangklasse og forskellige repræsentanter for større landsorganisationer og kongelige protektioner til kur på Christiansborg.

OrdenByretsdommere er medlemmer af 3. rangklasse og har derfor mulighed for at deltage på tredjedagen. Det er ikke noget, jeg gør hvert år, men kun når jeg synes, det kan passes ind i mit arbejde i øvrigt.

Som dommer modtager man ikke nogen særskilt invitation til nytårskuren. Man møder op på Christiansborg i god tid på dagen for kuren. Her præsenterer man sig, hvorefter man bliver indskrevet på deltagerlisten. Mens man venter på at komme ind til Dronningen, kan man drikke kaffe og tale med de øvrige kurgæster. Hvis man som jeg har en lang karriere med mange forskellige ansættelser bag sig, vil man som regel møde en del tidligere kolleger og samarbejdspartnere, og nytårskuren er på den måde en god anledning til at høre nyt om, hvad der rører sig i andre statsinstitutioner. Det er noget jeg sætter pris på og synes er vigtigt som dommer. I 2013, hvor jeg sidst deltog i kuren, modtog Dronningen omkring 800 gæster, så som man sikkert kan forestille sig, summer de kongelige repræsentationslokaler på Christiansborg af liv, når der er kur.

Alle byretsdommere, bortset fra dommerne i Københavns Byret, går ind i det lokale, hvor Den Kongelige Familie er, samtidig. En repræsentant for dommerne ønsker Dronningen et godt nytår og herefter ønsker hver enkelt dommer Dronningen, Prinsgemalen, Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary et godt nytår, idet dommeren giver hånd, bukker eller nejer og siger ”Godt nytår!”.

Man skal have sit pæneste tøj på til kuren. Hvis man ikke har en uniform, vil det for damernes vedkommende sige (lang) kjole og for herrernes vedkommende kjole og hvidt eller i hvert fald mørkt tøj. Desuden skal man være iført handsker og, hvis man er dekoreret, skal man bære sin dekoration.

Det kan føles lidt sært at begive sig af sted i Københavns vintermørke gader i festtøj tidligt om morgenen, men når først man er velankommet til Christiansborg og møder alle de andre festklædte mennesker, tænker man ikke mere over det, men føler sig blot beæret og priviligeret over at have en funktion i samfundet, der gør det muligt for en en sjælden gang at kunne drikke sin formiddagskaffe i riddersalen på Christiansborg, og som anses for så vigtig, at man bliver inviteret til nytårskuren.

Beæret var også, hvad jeg følte mig, da jeg i 2010 blev Ridder af Dannebrog og modtog et Ridderkors. Jeg ved selvfølgelig godt, at der er tradition for at tildele personer, der bestrider visse stillinger, et ridderkors, men det ændrer ikke ved, at jeg er stolt over at bestride sådan en stilling, og at jeg derfor blev meget glad for den anerkendelse, der ligger i tildelingen af ridderkorset. Jeg synes derfor også, det er noget pjat, både når man citerer P.A. Heiberg og siger, at ”ordner hænger man på idioter”, og når man med admiralen på det gode skib Pinafore siger ” Stå aldrig til søs! Lad de andre stå! Du får stribevis af kors og bånd og stjerner på! Det er i hvert fald ikke sådan, jeg oplever eller har oplevet virkeligheden.

Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.