Lynjustits

I et grundlovsforhør tager man normalt kun stilling til, om en sigtet kan varetægtsfængsles, men hvis den sigtede tilstår, er det sommetider muligt at rejse tiltale under retsmødet og derefter afgøre sagen med det samme. Populært sagt afsiger man i disse tilfælde en straksdom.

Retssal

Retssal

Det var tilfældet i en sag, jeg havde sidste sommer, hvor en mand var blevet anholdt i sin lejlighed, mens han var ved at pakke kokain i nogle små poser. Under ransagning i lejligheden fandt politiet i alt 19,84 g kokain og 55,16 g heroin. Desuden blev der fundet et større kontantbeløb under et gulvtæppe. Manden blev anholdt og fremstillet i grundlovsforhør i retten dagen efter, hvor han tilstod dels at have besiddet kokainen og heroinen med henblik på videresalg, dels tidligere at have solgt 20 g kokain. Manden fik 1 års fængsel, som han straks blev overført til afsoning af. Manden ankede ikke dommen.

I en anden sag var en mand blevet anholdt på en tankstation i forbindelse med, at han havde forsøgt at spille Oddset for et beløb på 30.000 kr., selv om han ikke var i stand til at betale for det. Tidligere på aftenen havde han på samme måde forsøgt at spille Oddset for 35.000 kr. på en anden tankstation.

Da manden blev fremstillet i grundlovsforhør i retten, erkendte han begge forhold. Manden var tidligere dømt to gange for bedrageri. Den seneste dom var afsagt for mindre end en måned siden og vedrørte 6 tilsvarende bedragerier begået over en periode på 5 måneder. Efter grundlovsforhøret blev manden løsladt med henblik på senere afsoning af sine to seneste domme. Manden ankede ikke dommen.

Under et grundlovsforhør har den sigtede altid en forsvarer, som han eller hun kan rådføre sig med både under retsmødet og alene, inden mødet går i gang.

Det er en betingelse for, at der kan afsiges en straksdom, at den sigtede forstår, hvad der sker under retsmødet, at den sigtede tilstår, og at sagen er så ukompliceret og enkel, at det er muligt i forbindelse med retsmødet at kontrollere, om tilståelsen er rigtig.

Det er mig som dommer, der i sidste ende afgør, om betingelserne for at afsige en straksdom er opfyldt.  I den forbindelse læser jeg selvfølgelig sigtelsen og de relevante sagsakter igennem, dernæst lytter jeg til den sigtede og danner mig på den måde et indtryk af, om vedkommende forstår, hvad der sker i retten. Hvis jeg får det indtryk, at sigtede ikke forstår, hvad der sker i retten enten på grund af sproglige barrierer, eller fordi sigtede måske er påvirket eller syg, vil jeg afvise at afgøre sagen med det samme, også selv om jeg skulle komme i den meget sjældne situation, at anklageren og forsvareren mener, sagen kan afgøres med det samme.

Der kan være mange fordele for en tiltalt ved at få sagen afgjort med det samme. Det er således en formildende omstændighed ved fastsættelsen af straffen, hvis en tiltalt frivilligt har angivet sig selv og aflagt en fuldstændig tilståelse. Blandt andre fordele kan nævnes, at de omkostninger til forsvareren, den tiltalte bliver pålagt at betale, bliver mindre, fordi der kun bliver afholdt et retsmøde, at sagen bliver hurtigt overstået, og at den tiltalte kan undgå varetægtsfængsling, der er langt mere belastende end fængsling i forbindelse med afsoning. For en udenlandsk tiltalte, som kun har været kort tid i Danmark, og som derfor kan udvises selv i tilfælde af mindre forbrydelser, vil det typisk også være en fordel, at han eller hun kan komme hurtigere retur til hjemlandet.

For den, der har været udsat for en forbrydelse, betyder den hurtige afgørelse, at sagen kan sluttes, og den pågældende kan komme videre i sit liv uden at skulle tænke yderligere på politiafhøringer, vidneindkaldelser m.v.

Det er således på ingen måde effektivitetshensyn, der bestemmer, om jeg siger ja til at afgøre en sag med det samme, men en lang række andre hensyn, som jeg afvejer mod hinanden, og som kun fører til straksdom og lynjustits, hvis det er forsvarligt i forhold til alle involverede.

Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Lynjustits

  1. Pingback: Woman Sentenced to 12 Months in Jail Within 24 Hours of Stealing Chocolate (Denmark) – Scandinavia Crime News Daily

Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.