Geografi for dommere

20190606_155932For nylig skiftede jeg stillingen som dommer ved Retten i Glostrup ud med en stilling som dommer ved Retten på Frederiksberg. Som dommer ved Retten på Frederiksberg laver jeg det samme, som da jeg var dommer ved Retten i Glostrup – og så alligevel ikke, for selvom Danmark er et lille land, er der alligevel store lokale forskelle, som har betydning for, hvilken type sager der fylder mest ved de enkelte byretter.

Danmark er inddelt i 24 retskredse. I hver retskreds er der en byret, som behandler sager fra retskredsen. Det vil sige blandt andet straffesager vedrørende forbrydelser, som er begået i retskredsen, og civile sager anlagt mod borgere og virksomheder, som bor eller har hjemsted i retskredsen. Nogle retskredse er små, mens andre er store, nogle ligger i et tæt bebygget og befolket byområde, mens andre har en mindre befolkningstæthed. Nogle har store landbrugs- eller kystarealer, mens andre ingen har. I nogle retskredse er der mange erhvervsvirksomheder, mens der i andre retskredse er andre former for aktivitet, som har betydning for, hvilke sager den lokale byret modtager, for eksempel en stor lufthavn eller en grænseovergang.

Den mindste byret i Danmark er Retten på Bornholm, hvor rettens to dommere sammen med rettens øvrige personale, herunder to domstolsjurister, behandler sager fra Bornholms Regionskommune og Christiansø. Den største byret er Københavns Byret, hvor der er i alt 41 dommere samt omkring 20 andre domstolsjurister og 160 øvrige medarbejdere. Københavns Byret behandler sager fra Københavns Kommune, bortset fra Bispebjerg-Brønshøj Provsti, Valby-Vanløse Provsti og Sydhavn Sogn, samt sager fra kommunerne Dragør og Tårnby.

Glostrup er Danmarks næststørste byret med 17 dommere, mens vi ved Retten på Frederiksberg er 14 dommere, 13 domstolsjurister og knap 75 andre medarbejdere. Vi behandler sager fra Frederiksberg Kommune samt fra Bispebjerg-Brønshøj Provsti, Valby-Vanløse Provsti og Sydhavn Sogn, der alle er beliggende i Københavns Kommune.

I 2018 modtog Retten på Frederiksberg i alt 11.135 straffesager, herunder 36 nævningesager og 774 domsmandssager. Nævningesager behandles altid af tre dommere. Da det kun er de alvorligste straffesager, der behandles som nævningesager, er sagerne desuden typisk af længere varighed og ressourcekrævende på anden vis, for eksempel med hensyn til behovet for sekretærbistand og sikkerhedsforanstaltninger. Selvom antallet af nævningesager ikke lyder stort, er det derfor sager, som fylder meget i arbejdet som dommer og rettens dagligdag i øvrigt. Til sammenligning modtog Retten på Bornholm én nævningesag i 2018, mens Københavns Byret modtog 37, og Retten i Glostrup modtog 13.

Antallet af civile sager, som Retten på Frederiksberg modtog i 2018, var i alt 1.995. Heraf vedrørte knap 360 sager familieretlige forhold, for eksempel skilsmisse eller forældremyndighed, mens de øvrige sager vedrørte andre spørgsmål, for eksempel mangler ved fast ejendom, fastsættelse af husleje, erstatning eller klage over en offentlig myndigheds afgørelse.

Udover straffesagerne og de civile sager modtog Retten på Frederiksberg i 2018 2.448 ægtefælle- og dødsboskiftesager, 21.495 fogedsager, 223 begæringer om tvangsauktion og 3.354 notarialforretninger.

En retskreds’ beliggenhed og befolkningssammensætningen i retskredsen har som nævnt stor betydning for, hvilke sager byretten modtager. Både i Glostrup retskreds og i Frederiksberg retskreds findes der en del bande- og rockergrupperinger. Det påvirker såvel antallet af straffesager som deres karakter, ligesom det påvirker antallet af begæringer om varetægtsfængsling og tilladelse til at foretage ransagning, aflytning af telefoner o.l. De straffesager, jeg behandler som dommer ved Retten på Frederiksberg, er derfor ikke så forskellige fra dem, jeg behandlede som dommer ved Retten i Glostrup.

Med hensyn til de civile sager er der nok lidt flere forskelle. Som dommer ved Retten i Glostrup beskæftigede jeg mig for eksempel mere med sager vedrørende erstatning og forsikring, end jeg kommer til ved Retten på Frederiksberg, fordi der er flere forsikringsselskaber, som har deres hjemsted i Glostrup retskreds end i Frederiksberg Retskreds. Der er også fortsat enkelte landbrugsarealer i Glostrup retskreds, men næppe nogen i Frederiksberg Retskreds, ligesom der i øvrigt er andre typer af erhvervsaktivitet i Frederiksberg retskreds end i Glostrup retskreds, som har betydning for, hvilke civile sager jeg i fremtiden kommer til at beskæftige mig med.

 

Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Geografi for dommere

  1. newstoriesdk siger:

    Sådan nogle interessante betragtninger. Den måde, Danmark alligevel er forskellig på, tænker man ikke så meget over til daglig.

  2. Gerd Sinding siger:

    En opmærksom læser har gjort mig opmærksom på en fejl i første udgave af mit indlæg.
    Jeg har derfor redigeret indlægget, således at det nu fremgår, at Sydhavn Sogn i Københavns Kommune også er den del af Frederiksberg Retskreds.

Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.